5 motive de ce BAMBUSUL poate salva lumea

01.08.2020

BAMBUS: Solutii antice pentru probleme moderne

De cateva decenii, este cunoscut faptul ca omenirea epuizeaza resursele naturale ale pamantului cu o viteza extraordinara. Intr-o oarecare masura ne-am obisnuit cu astfel de noutati. Chiar daca mass-media aduce in discutie tot mai des subiecte precum suprapopularea, incalzirea globala, defrisarile s.a., acestea fie ne obosesc fie ne motiveaza sa facem schimbarile necesare.

Din fericire, in ultima perioada au aparut tot mai multe persoane care promoveaza sustenabilitatea aducand tot mai multe solutii a utilizarii responsabile a lucrurilor ce ne inconjoara. Ba chiar putem admite ca multe Companii mici si mari au trecut la alternative sustenabile adaptandu-se la noile nevoi ale consumatorilor. 

Una din resurse foarte populare si in Romania a devenit BAMBUSUL. Acesta a fost folosit practic in sute de feluri de la alimente la construirea podurilor. in antichitate putea fi gasit la producerea hartiei, hainelor, vaselor din gospodarie etc. In prezent, Bambusul si-a dovedit proprietatile extraordinare, fapt pentru care tot mai multa lume il apreciaza. 

Iata 5 motive pentru care Bambusul poate salva lumea

1. Rata uimitoare de crestere! Unele specii de bambus cresc mai mult de trei metri în fiecare zi! Nicio plantă de pe planetă nu are o rată de creștere mai rapidă. Când este recoltat, va crește un nou lăstar din sistemul său extins de rădăcini, fără a fi nevoie de plantare sau cultivare suplimentară. De exemplu, stejarul are nevoie de cel puțin patruzeci de ani pentru a se maturiza înainte de a putea fi recoltați pe cand bambusul poate fi recoltat într-un an până la cinci ani.

2. Absorbtia gazelor! Bambusul absoarbe dioxidul de carbon și eliberează 35% mai mult oxigen în atmosferă decât o poziție echivalentă de arbori de esență tare.

Ecolion.ro prefera bambusul in loc de lemn obisnuit

3. Versatilitatea! Bambusul poate înlocui utilizarea lemnului in aproape orice industrie. Hârtie, pardoseala, mobilier, cărbune, materiale de construcție și multe altele pot fi realizate din bambus. Mai mult, fibrele de bambus sunt mult mai puternice decât fibrele de lemn și mult mai puțin probabil să se deformeze din cauza condițiilor atmosferice în schimbare.

4. Deseuri minime! După recoltare, practic fiecare parte a plantei este utilizată pentru a produce o mare varietate de produse. In functie de dimensiune, acestea pot fi folosite de la producerea scobitorilor sau paielor de cocktail la piese de mobilier iar ramasitele pot fi folosite drept ingrasaminte pentru sol.

5. Remprospatarea solului! Ca plantă, bambusul întinerește solul, deoarece îndepărtarea radacinei nu este necesară in procesul de recoltare a acesteia. Sistemele radiculare groase mențin solul la locul său, iar așternutul pe care îl produce întinerește solul care a fost deteriorat de supraagregare.

Produse ECOLION din bambus

Ușor de produs și ecologic, bambusul devine din ce în ce mai popular atât pentru întreprinderi, cât și pentru consumatori.

"It's just a straw!", said 1 bilion people.

Un produs primordial in viata de zi cu zi este Paiul din bambus adorat in special de copii. Aceasta este o alta alternativa al paiului din pastic atat de nociv.

Paiele de cocktail din bambus sunt REUTILIZABILE. Sunt foarte rezistente, durabile, se spala usor, nu se pateaza, si pot fi reutilizate de sute de ori. Sunt crescute in mediul lor natural fara ultilizarea substantelor chimice. Nu lasa nici un gust in timpul sau dupa folosire si nu se deformeaza în lichidul rece sau cald.

Vezi procesul de producere pe https://www.ecolion.ro/despre-noi/

Pe langa acestea la ecolion gasesti si obiecte decorative din bambus pentru baie, living sau bucatarie.